Județul Ilfov – Consiliul Județean
18.04.2023
COMUNICAT DE PRESĂ
,,Copiii zâmbesc în aceeași limbă” – Proiect dedicat recuperării copiilor cu autism
Consiliul Județean Ilfov în parteneriat cu DGASPC Ilfov și Asociația Coaching Life Coach 4 Transformation, prin Centrul de zi pentru copii cu autism – Blue Life, au inițiat un protocol de colaborare care are ca obiectiv identificarea familiilor care au copii cu diferite semne și simptome specifice autismului, cu nevoie de diagnosticare precoce, urmărind susținerea recuperării lor prin includerea acestora în programe specializate de terapie personalizată gratuită.
Tulburarea din spectrul autismului – TSA – este o tulburare de dezvoltare neurologică caracterizată prin anomalii în relațiile sociale și modele comportamentale repetitive sau restrictive.
Pacienții cu TSA au deficite în interacțiunile sociale, abilitățile de comunicare socială, verbală și nonverbală, precum și deficite în inteligență și în funcțiile motorii. Acești pacienți prezintă, de asemenea, interese neobișnuite, comportamente repetitive și răspunsuri neobișnuite la experiențele senzoriale. Tulburarea spectrului autist este asociată cu niveluri ridicate de anxietate, stres și izolare în familiile pacienților.
De asemenea, TSA impune o povară economică grea asupra societății și familiilor pacienților. Acești pacienți necesită îngrijire considerabilă, solicitând resurse financiare semnificative. Costurile directe și indirecte ale îngrijirii copiilor și adulților cu TSA, se situează în intervalul minim de 1.500 – 2.500 euro/lună.
Diagnosticarea și intervenția precoce pot reduce complicațiile TSA și dizabilitățile asociate și pot îmbunătăți performanța educațională și dezvoltarea cognitivă la copiii care suferă de autism.
Diagnosticul precoce al autismului poate deschide calea pentru intervenția timpurie. Aceasta ia forma unor terapii care pot îmbunătăți abilitățile de comunicare și sociale ale unui copil. Acest lucru poate, la rândul său, să îmbunătățească calitatea vieții unui copil pe măsură ce crește.
Programele de intervenție timpurie pot începe de îndată ce se suspectează TSA. Ele pot începe la 2 sau 3 ani când creierul copilului este încă în curs de dezvoltare, iar plasticitatea creierului este foarte bună. Este mai probabil ca terapiile personalizate și chiar tratamentele să aibă un efect la aceste vârste timpurii decât dacă terapia începe în stadiile ulterioare ale vieții.
Diagnosticul precoce aduce beneficii și părinților oferindu-le răspunsuri pentru îngrijorările lor și posibilitatea de a-și ajuta copiii prin inițierea programului de recuperare.
Unul dintre cele mai folosite programe pentru copiii cu autism este analiza comportamentului aplicat ABA, care potrivit studiilor, asigură o recuperare în proporție de 49-50%
Având în vedere importanța diagnosticării precoce și costurile ridicate implicate în tratarea autismului, Consiliul Județean Ilfov împreună cu DGASPC Ilfov și Centrul de zi pentru copii cu autism – Blue Life își propun să vină în sprijinul familiilor copiilor cu autism, prin intermediul acestui proiect.