Județul Ilfov – Consiliul Județean
19.12.2022
COMUNICAT DE PRESĂ
Activitatea culturală a Consiliului Județean Ilfov în anul 2022
În anul 2022 Consiliul Județean Ilfov, prin Centrul Județean pentru Conservarea și promovarea Culturii Tradiționale Ilfov, și-a îndeplinit cu responsabilitate și dăruire misiunea de promovare a culturii şi artei naţionale prin evenimentele, proiectele și acțiunile pe care le-a organizat și în care a fost implicat.
Alături de toate celelalte proiecte, cultura rămâne în atenția noastră pentru că ea ne amintește că rolul instituțiilor este acela de a deservi oamenii, iar cultura pune în valoare latura umană, reflectând nevoi fundamentale ca identitatea și apartenența. Elaborează valori, păstrează și transmite cunoștințe, stimulează creativitatea și potențialul uman, dezvoltă și menține coeziunea socială și deschide dialoguri internaționale, dar este și o componentă importantă a economiei.
Anul acesta a fost un an bogat în evenimente culturale și dorim să aducem în atenția dumneavoastră o parte dintre acestea.
- Evenimentul dedicat Zilei Culturii Naționale și zilei de naștere a poetului Mihai Eminescu, considerat cea mai importantă voce din literatura română, s-a desfășurat pe 14 ianuarie la Palatul Mogoșoaia.
Cei prezenți s-au bucurat de un recital de poezii, scurt omagiu adus poetului Mihai Eminescu, și de un concert susținut de soprana Andreea Vlaicu, împreună cu pianistul Stancu Lucian Marius. Aplauzele de final au ridicat sala în picioare, iar ecourile acordurilor muzicale s-au îmbinat armonios cu versurile poeziei.
Aceste două sărbători vor continua să fie prezente în calendarul evenimentelor culturale ale anilor ce urmează.
- Finalul Expoziției ,,Inima Reginei” ce a avut loc în perioada 29 octombrie 2021 – 29 ianuarie 2022 la Palatul Mogoșoaia, un eveniment deosebit, dedicat personalității Reginei Maria, care a fost vernisată online pe 29 octombrie 2021, ca urmare a situației epidemiologice, iar midissage-ul și finissage-ul au fost programate pentru data de 01 decembrie 2021, respectiv 29 ianuarie 2022.
Expoziția „Inima Reginei” a fost organizată de Consiliul Județean Ilfov în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov și Centrul de Cultură ,,Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului, și face parte dintr-o serie de activități pentru dezvoltare durabilă și inteligentă, cu respectarea tradițiilor și patrimoniului național, conform Strategiei Județului Ilfov.
Artiștii invitați au fost pictorul Bogdan Mihai Radu, creatorul vestimentar Mimi Chipăilă și regizorul și scenograful Andreea și Andrei Grosu.
Expoziția a adus în prim plan biodiversitatea României, Regina fiind o mare iubitoare de natură. Mimi Chipăilă a recreat eleganța Reginei Maria printr-o serie de rochii, personalizate cu motive tradiționale sau perle, inspirate din stilul contemporan al Majestății Sale.
Printr-o serie de picturi, unele de mari dimensiuni, Bogdan Mihai Radu a adus în atenția privitorilor ipostaze ale vieții Reginei Maria în locurile ei preferate, inclusiv la Palatele Mogoșoaia și Știrbei, aflate în județul Ilfov. Ambele palate, expresie a stilului arhitectural românesc, au fost reședințe ale aritocrației, fiind vizitate de-a lungul anilor de membrii Casei Regale a României și de personalități politice și culturale.
- Etapa județeană a Olimpiadei ,,Meșteșuguri Artistice Tradiționale” s-a desfășurat pe 21 mai la Liceul Tehnologic „Barbu A. Știrbey” din Buftea, unde au participat aproximativ 100 de elevi, iar câștigătorii au reprezentat județul Ilfov la etapa națională organizată de Muzeul Astra Sibiu, unde, șaisprezece participanți din județul Ilfov au primit șaptesprezece premii importante.
Matei Andrada Maria a fost distinsă de Asociației Vatra Meșterilor și Creatorilor de Patrimoniu cu Premiul Special pentru Pictură.
Andrada are șaptesprezece ani și studiază pictura în cadrul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov, sub îndrumarea prof. coord. Instr. Badea Mihnea, urmând, de asemenea, cursurile Liceului de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” din București.
Vom continua să sprijinim talentul și potențialul tinerilor județului nostru și în anii ce urmează.
- Studiul Dansului popular în Județul Ilfov, un proiect de identitate culturală și de conservare a tradițiilor.
Consiliul Județean Ilfov prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Ilfov și Asociația Culturală „Dorulețul” din Tulcea, au organizat în perioada 3 iunie – 30 noiembrie, la Liceul Tehnologic „Doamna Chiajna” din localitatea Roșu, proiectul „Studiul dansului popular în județul Ilfov”.
Sub îndrumarea coregrafului și profesorului coordonator Marin Barbu, cadre didactice din județul Ilfov – educatori, învățătoti și profesori – au participat la 120 de ore de cursuri de formare în studiul dansului popular din zona Ilfov.
Misiunea acestui proiect a fost și este de a duce mai departe, către generațiile tinere, dansul tradițional specific zonei Ilfov, instruind elevii prin cursuri de dans.
După finalizarea cursurilor, cadrele didactice au înființat, în fiecare localitate, formații de dans, pe care le-au instruit în baza aptitudinilor dobândite în timpul cursului.
Pe 8 decembrie, la Casa de Cultură Mihai Eminescu din orașul Bragadiru, a avut loc evaluarea absolvenților cursului.
Costumați în porturi naționale, copiii prezenți pe scenă ne-au împărtășit bucuria, entuziasmul și devotamentul lor pentru dans, dovadă a ocrotirii și perpetuării acestui bagaj cultural unic și neprețuit.
A fost un spectacol care ne-a arătat cum o idee frumoasă s-a transformat într-o experiență desăvârșită, plină de satisfacții și recunoștință.
Acest proiect va continua în anii ce urmează, fiind foarte apreciat de cadrele didactice și de copii.
- Ziua Iei
Consiliul Județean Ilfov prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov, a fost partener în organizarea evenimentelor dedicate Zilei Internaționale a Iei cu Primăria Moara Vlăsiei, Primăria Orașului Buftea, Primăria Comunei Snagov și cu Muzeul-Atelier „Școala de la Piscu”.
La Moara Vlăsiei a avut loc o serbare artistică amplă, câmpenească, a tradițiilor, meșteșugurilor și folclorului, unde au petrecut mii de oameni din localitate și împrejurimi, alături de Taraful Ilfovului, condus de maestrul Cornel Turcitu și solistul Alin Trocan, Ansamblul de dansuri „Doina Ilfovului” și apreciata solistă Maria Dragomiroiu.
Spectacolul de la Buftea a fost susținut de Ansamblul de dansuri „Doina Ilfovului”, coordonat de doamna Daniela Mîndroc și de Taraful Ilfovului, dirijat de către maestrul dirijor Cornel Turcitu. Invitat special a fost rapsodul și solistul popular Alin Trocan.
La succesul acestui eveniment au contribuit costumele populare impecabile, prezente pe scenă, dar și în public, și prestația artistică.
La Casa de Cultură “Antim Ivireanu” din Snagov s-au desfășurat expoziții de costume populare și fotografii vechi, ateliere de olărit, de cusut, de iconografie și pictură naivă.
La Muzeul-Atelier Școala de la Piscu a fost omagiat activ acest patrimoniu viu, care este vechea cămașă cusută, straiul de sărbătoare al înaintașilor noștri țărani, cu expunere de straie și ateliere de cusut și un concert muzical.
A fost prezentă și Ana Ursescu de la „Șezătoarea București”, iar atmosfera a fost înveselită de momentul de voce și percuție „Omule-Pomule” cu copiii din Tabăra de Vară veniți de la Țigănești (Republica Moldova) și Piscu (România), conduși de Orlando Petriceanu.
Ca un semn peste timp, iile expuse în galeria muzeului au fost ridicate pe lopeți de cuptor de pâine (de brutărie) ce căpătaseră chipuri umane desenate, acestea fiind fixate în orificiul unor pietre de moară. Astfel, toate cele prezentate, făceau parte din universul gospodăresc uman material, dar cu trimitere la simbol, la universul spiritual imaterial.
- Simpozionul Internațional de Sculptură Monumentală a fost organizat în perioada 20 iunie – 09 iulie 2022 în colaborare cu Primăria Comunei Ciolpani, sub coordonarea artistului plastic Eugen Petri, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România.
Lucrările au început oficial pe 20 iunie, iar printre invitați au fost prezenti muzeograful Horia Șerbănescu și istoricul de artă Adrian Silvan Ionescu.
Sculptorii care și-au exercitat măiestria și talentul în acest exercițiu de creație sunt: Eugen Petri – România, Ciprian Hopirtean – România, Vasyl Tatarski – Ucraina, Canan Sonmezdag Zongur – Turcia și Reinaldo Escalona – Venezuela.
Operele de artă monumentală au fost sculptate în marmură de Rușchița, la Baza Sportivă a comunei Ciolpani, timp în care toți cei interesați au avut posibilitatea să asiste la procesul de creație artistică.
Cele cinci sculpturi au rămas în patrimoniul Comunei Ciolpani, respectiv al județului Ilfov.
- Evenimentul Povești din vremuri de demult organizat pe 24 septembrie, chiar pe locul unde altădată se aflau Codrii Vlăsiei, în curtea Liceului Teoretic Barbu A. Știrbey din Buftea, a creat un spațiul în care istoria s-a imbină cu fantezia, ne-am întors în timp, în lumea miturilor populare și a poveștilor.
Bogăția culturii tradiționale în spatiul european, promovarea și sprijinirea artiștilor și a creației contemporane au fost puse în valoare prin spectacole muzicale, teatru, ateliere, artele spectacolului, expoziții de artă și târg meșteșugăresc.
Activitățile propuse în cadrul acestui eveniment au fost următoarele:
- Ateliere interactive de coregrafie și jonglerie cu poiuri, cu participarea publicului, pe tot parcursul zilei.
- Atelier de pictură heraldică pe scuturi de lemn.
- Atelier sonor de prezentare și explorare a muzicii medievale cu instrumente specifice timpului.
- Ateliere demonstrative cu herald costumat medieval.
- Atelier sonor de percuție.
- Spectacol cu baloane uriașe de săpun.
- Atelier de lupte cu spadă și povești cavalerești.
- Pictură pe față/corp: miniatură heraldică.
- Concert: Trupa medievală NOMEN Est OMEN.
- Proiecție de film: ,,Brâncuși din Eternitate” – regizor Adrian Popovici.
- Simpozion Național de Sculptură Monumentală a fost organizat în parteneriat cu Primăria orașului Buftea, în perioada 19 septembrie -14 octombrie, în Parcul dintre Flori din orașul Buftea.
Acest eveniment cultural și-a propus să valorifice și să susțină creativitatea artiștilor contemporani prin făurirea de patrimoniu, dar și să ofere posibilitatea publicului larg să urmărească în timp real, la fața locului, geneza operelor de artă.
Artiștii Dinu Câmpeanu, Panaite Chifu, Adrian Curcan, Ioan Cristian Pentelescu, Corneliu Tache și Carmen Tepșan, ce ne-au onorat cu prezența și cu implicarea lor în acest proces de creație au lucrat câte o sculptură în marmură, de inspirație personală, pe o temă la alegere.
Sculptorul Dinu Câmpeanu a realizat lucrarea Ștergar: ,,Reprezintă o continuare a unei teme personale, într-o formulă de exprimare plastică. Elementele componente sunt zidul casei, un volum rigid, geometric, pe care se desfășoară dramatic, în forme mai moi, ștergarul, care, pentru mine, reprezintă cel mai important element în gospodărie. Ștergarul însoțește omul de la naștere până la moarte, este un obiect util, dar și decorativ – el îmbracă icoanele. La țară, unde am copilărit eu, pâinea, mămăliga și bucatele ce le mâncam la câmp erau învelite în ștergar. Când umblam prin mărăcini și mă înțepam, bunica mă spăla și mă ștergea cu un ștergar.”
Sculptorul Panaite Chifu a realizat lucrarea Templul Gândurilor: ,,Este un monument ce-și dorește să ofere privitorului un prilej de meditație la propria existență, poziționată între Dumnezeu și propria lume, între bine și rău, concepte ce au fost reprezentate în construcție de două forme, ca metaforă a stărilor ființei umane, una arcuită ce te duce cu gândul la sferă, forma perfectă a divinității și o formă angulară, de tip uman, surpată, demolată. În fața acestor forme există un cub pe care spectatorul se va putea așeza”.
Sculptorul Adrian Curcan a sculptat lucrarea Evoluție-Scări Spirituale: ,,Opera reprezintă o metaforă a evoluției spirituale, definită, ca formă, de structura ADN-ului, esența vieții și a progresului uman.”
Sculptorul Ioan Cristian Pentelescu a finalizat lucrarea 𝗖𝗹𝗲𝗽𝘀𝗶𝗱𝗿𝗮: ,,Pentru mine, clepsidra semnifică ireversibilitatea timpului, singura limită a existenței umane. Opera conține două volume simetrice, poziționate pe verticală, văzute pe jumătate.”
Sculptorul Corneliu Tache a creat lucrarea Mecanism: ,,Este o compoziție geometrică, dinamică, cu multe oblice, diagonale, unghiuri, prin care îmi doresc să exprim stabilitate, masivitate, duritate.”
Sculptorul Carmen Tepșan va finaliza lucrarea Turn Cardinal: ,,Face referire la esență, fundamental, principal. M-am inspirat din arhitectura locului, intenționând să exprim în opera mea prin forme sistematizate, duse la esență, arcele și ancadramentele ferestrelor, specifice zonei. De aici și denumirea de Turn Cardinal, turnul esență al acestor idei.”
- Evenimentul dedicat aniversării a 147 de ani de la naşterea Reginei Maria a României a avut loc pe 29 octombrie la Palatul Brâncovenesc din Mogoșoaia, fiind organizat în colaborare cu Primăria Orașului Buftea și Primăria Comunei Mogoșoaia.
Am adus un elogiu personalităţii marcante a istoriei noastre, dar şi omului ce a cunoscut şi susţinut profund poporul român, cultura, obiceiurile şi aspiraţiile lui, Regina Maria a României.
Fermecătoare şi distinsă, regina Maria a trăit şi simţit româneşte, s-a dedicat cu generozitate şi curaj îngrijirii soldaţilor răniţi pe front, fiind supranumită „Regina Soldat”. Ea a promovat valorile ţării dincolo de graniţe, întărind relaţiile cu Occidentul.
Patriotismul Reginei Maria rămâne un model și o sursă de inspirație pentru noi toți.
Programul evenimentului a fost următorul:
9:00 – Depunere de coșuri cu flori la monumentul Reginei Maria din fața Palatului Știrbey, orașul Buftea.
9:30 – 10:30 – Vizionarea lucrărilor realizate în cadrul Simpozionului de Sculptură Monumentală, Parcul dintre Flori din orașul Buftea.
11:00 – Vernisajul expoziției de sculptură la Palatul Brâncovenesc din Mogoșoaia.
11:30 – Vizionarea filmului de scurt-metraj Regina Maria – „Portretul Iubirii”, regia și scenariul Salex Iatma.
12:00 – Moment teatral „Regina Maria”, în interpretarea actriței Manuela Hărăbor.
12:20 – Discuție despre rolul major al Reginei Maria în cultură, politică și societate.
13:00 – Moment liric cu soprana Arlinda Morava și actrița Claudia Motea.
- Lecția de patrimoniu Ilfov este un proiect de ,,e-learning” realizat împreună cu Școala de la Piscu, ce se adresează elevilor între 7 și 18 ani, părinților, cadrelor didactice și tuturor persoanelor care doresc să afle mai multe despre patrimoniul județului Ilfov și al țării noastre.
Programul, susținut de Consiliul Județean Ilfov prin Centrul Județean pentru Conservarea
și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov, este o introducere în domeniul patrimoniului cultural, cu exemple din Ilfov și din România, sub forma unor episoade săptămânale realizate și găzduite de Școala de la Piscu și prezentate de Adriana Scripcariu – autorul mai multor volume dedicate patrimoniului cultural într-un concept ,,pe înțelesul tuturor”.
”Lecția de patrimoniu” este așadar un nou format al preocupărilor noastre pentru promovarea
patrimoniului cultural în educație.
În lecțiile acestea găsiți povestiri accesibile, într-un limbaj prietenos, dialog între generații, multă imagine contemporană și de epocă, împreună cu propuneri de activități creative.