Județul Ilfov – Consiliul Județean
22.05.2023

COMUNICAT DE PRESĂ

Campanie de educare pentru reducerea consumului de energie electrică

Consiliul Județean Ilfov a demarat o campanie de educare pentru reducerea consumului de energie electrică, luând în considerare atât ponderea însemnată a utilizării acesteia în toate domeniile industriei și la consumatorii casnici, cât și pe fondul creșterii prețurilor.

Istoria energiei electrice ne-a demonstrat multiplele avantaje ale acesteia: iluminatul artificial de care ne bucurăm în viața de zi cu zi, dezvoltarea tehnologică și științifică, nașterea și existența telecomunicațiilor, ușurința cu care electricitatea poate fi transportată prin cablu și distribuirea simplă la locurile de consum. În același timp, energia electrică prezintă și dezavantaje: generarea acesteia reprezintă o investiție importantă, poate afecta populații mari în cazul unei întreruperi majore de curent și, nu în ultimul rând, poate produce șocuri electrice, arsuri grave sau chiar moartea, prin contactul uman.

În ciuda dezavantajelor prezentate de energia electrică, este una dintre cele mai utilizate și dezvoltate surse de energie în zilele noastre, din cauza importanței sale pentru toate sectoarele. Viața modernă poate fi cu greu concepută fără energie electrică, iar lipsa bruscă a acesteia ar însemna căderea sistemelor informatice, lipsa luminii electrice sau un vid de comunicare din cauza imposibilității utilizării telefoanelor, a internetului, a aparatelor TV și radio.

Luând în considerare evoluția tehnologiei și a electrocasnicelor, care poate duce la un consum mai mare de curent atât la nivelul industriilor, cât și în gospodării, dar și necesitatea protejării mediului înconjurător și a diminuării impactului schimbărilor climatice, reducerea consumului de energie electrică nu mai reprezintă doar o temă de gândire. La nivelul Parlamentului European, normele privind eficiența energetică sunt în curs de revizuire pentru a ajuta Uniunea Europeană să atingă noile obiective ambițioase în materie de climă, cu accent pe reducerea considerabilă a consumului de energie și utilizarea într-o măsură mai mare a energiei din surse regenerabile.

Conștienți fiind că trebuie să acordăm atenție mediului înconjurător, este necesar să căutăm metode de economisire a energiei electrice. Un consum de energie redus se va traduce prin economii substanțiale pe termen lung și un confort sporit. Aplicând constant diverse acțiuni de reducere a consumului de energie electrică, acestea se vor transforma în obiceiuri, iar beneficiile vor fi extrem de mulțumitoare:

– Folosirea la maximum lumina naturală a zilei și iluminarea eficientă a locuinței
– Instalarea de sisteme inteligente pentru încălzire, ventilație și aer condiționat
– Utilizarea de termostate pentru reglarea temperaturii
– Instalarea unor senzori de prezență în spațiile rar frecventate, care să aprindă lumina numai atunci când detectează mișcare
– Iluminarea exclusiv a încăperii în care se desfășoară activitatea
– Utilizarea becurilor energo-economice
– Alegerea cu precauție a aparatelor electronice și electrocasnice, acordând atenție clasei de eficiență energetică și duratei de funcționare
– Decuplarea din priză a încărcătoarelor de telefon, dacă nu sunt utilizate
– Deconectarea aparatelor electronice și electrocasnice când nu sunt folosite de la sursa de energie
– Utilizarea eficientă a mașinii de spălat și a frigiderului, prin setarea temperaturilor pentru funcționare optimă
– Instalarea de panouri solare, care utilizează ca resursă regenerabilă căldura soarelui
– Utilizarea de surse de iluminare multiple, în detrimentul unei singure surse, de putere mare
– Înlocuirea centralei termice, dacă aceasta este veche
– Termoizolarea locuinței pentru evitarea pierderilor de energie și transformarea acesteia într-o casă pasivă.

Fiecare dintre noi poate economisi energie electrică, în același timp salvând mediul înconjurător, astfel încât amprenta pe care o lăsăm în lume din punct de vedere al poluării să fie cât mai mică.

Sari la conținut