Județul Ilfov – Consiliul Județean
12.05.2023
COMUNICAT DE PRESĂ
Campanie pentru creșterea nivelului de instruire și conștientizare a populației și autorităților locale cu privire la problematica protecției mediului
Schimbarea este o trăsătură constantă a societăților noastre. Viața de pe Pământ s-a modificat permanent de-a lungul timpului, însă schimbările actuale sunt diferite de cele din trecut, atât prin ritm și amploare, cât și prin factorii care le cauzează. Odată cu schimbările climatice înregistrate la nivel global, evenimentele extreme, cum ar fi furtunile, valurile de căldură, inundațiile și seceta cu intensități care înainte se produceau o dată la 100 de ani, au devenit noua noastră realitate.
Concomitent cu dezvoltarea societăților umane și extinderea așezărilor de tip urban, mediul înconjurător a fost inevitabil modificat de acțiunile oamenilor, trecând printr-un proces de antropizare, generator de daune asupra mediului.
Protecția mediului, ansamblul de măsuri și acțiuni care au ca scop menținerea, protejarea și îmbunătățirea condițiilor naturale de mediu și restabilirea calității spațiilor naturale prin reducerea sau eliminarea emisiilor de poluanți sau a prezenței substanțelor poluante în natură, urmărește minimizarea impactului pe care dezvoltarea socio-economică îl are asupra factorilor de mediu și a sănătății populației.
Dacă la nivel european există instituții preocupate constant de construirea unei Uniuni mai verzi și mai durabile, la nivel de țară, municipiu, oraș sau comună, fiecare avem, individual, posibilitatea să redăm mediului înconjurător importanța binemeritată, să protejăm natura și să îi conservăm multiplele beneficii.
Calitatea mediului nostru are un impact direct asupra bunăstării noastre, fiindcă un mediu mai curat și fără poluare este mai sănătos, mai sigur și mult mai plăcut. Mediul natural sănătos reprezintă, totodată, coloana vertebrală a economiei, fiind de asemenea important pentru bunăstarea cetățenilor. De aceea, mediul necesită să fie protejat în mod eficient. Modul în care ne deplasăm, în care ne curățăm locuința, chiar și animalul de companie pe care îl alegem – aceste opțiuni afectează rețeaua de conviețuire, a noastră, a tuturor.
Fiecare dintre noi poate contribui la refacerea ecosistemelor esențiale prin eliminarea tendințelor negative și adaptarea obiceiurilor zilnice, astfel încât să ne îmbunătățim viața:
- Reconectarea cu natura și respectarea acesteia
- Alegerea de mărci și produse prietenoase cu mediul
- Organizarea și participarea la acțiuni de ecologizare sau plantare de copaci
- Îngrijirea pomilor fructiferi
- Cultivarea propriilor legume
- Protejarea zonelor umezi, bogate în biodiversitate
- Păstrarea domeniului public curat și curățarea în urma animalelor de companie
- Reducerea consumului de apă în gospodărie și folosirea apei cu măsură
- Colectarea separată
- Cumpărarea rațională de alimente și un stil de viață fără risipă
- Eliminarea utilizării materialelor plastice de unică folosință
- Reciclarea, ori de câte ori este posibilă
- Utilizarea mijloacelor alternative de transport
- Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră
- Izolarea locuinței și opțiunea de a avea un acoperiș verde
- Alegerea de electrocasnice cu consum redus de energie
- Limitarea iluminatului extern pe timp de noapte
- Utilizarea energiei regenerabile
Pentru a ne asigura un viitor sustenabil și durabilitatea pe termen lung, trebuie să ne gândim la mediu, climă, economie și societate ca părți inseparabile ale aceluiași întreg.