Județul Ilfov – Consiliul Județean

23.11.2021

 

COMUNICAT DE PRESĂ

Consiliul Județean Ilfov și AHK România promovează și dezvoltă învățământul profesional dual din județul Ilfov

 

Azi, 23 noiembrie 2021, a avut loc, în format online, evenimentul „Dual Education Get Togerher”, organizat de Consiliul Județean Ilfov în cadrul proiectului ”Școală Meserie Viitor”.

La baza acestei întâlniri a stat nevoia de a dezvolta în județul Ilfov, în mod strategic, un sistem educațional dual durabil, care să vină pe de o parte în sprijinul companiilor, prin acoperirea nevoii de personal calificat și, totodată, să permită elevilor din școlile gimnaziale să se orienteze către învățarea unor meserii atrăgătoare, care să le ofere ulterior șanse reale de încadrare pe piața muncii.

Pe parcursul evenimentului, participanții au reconfirmat faptul că învățământul dual poate reprezenta un motor real de creștere economică și socială, pe termen mediu și lung, respectând condiția unei colaborări strânse între operatorii economici, instituțiile de învățământ, consilierii vocaționali și instituții ale statului.

De asemenea, în cadrul întâlnirii s-a discutat despre importanța ofertei educaționale, corelată cu nevoile pieței muncii locale, condiție esențială pentru ca sistemul de învățământ dual să poată deveni o soluție corectă și viabilă, atât pentru elevi, cât și pentru operatorii economici.

Administratorul public al județlui Ilfov, Mihaela Toader, a accentuat interesul crescut al Consiliului Județean Ilfov cu privire la dezvoltarea învățământului tehnic dual în contextul Strategiei de Dezvoltare a Județului Ilfov 2020-2030: ”Dinamica pieței muncii ne impune să căutăm soluții pentru a putea corela oferta educațională cu cerințele actuale de pe piață, ceea ce reprezintă o mare provocare. Orientarea profesională a tinerilor ilfoveni, adaptarea prăgătirii practice la nevoile companiilor, precum și crearea unui liant între școală-companie-familie se pot realiza, cu precădere, prin sistemul de învățământ dual. Prin inițiativa ”Școală Meserie Viitor”, în cadrul căreia are loc și acest eveniment, sprijinim și motivăm tinerii în alegerea unui traseu profesional potrivit pentru învățarea unei meserii, încă de la terminarea clasei a VIII-a. Programul „Ilfov împreună: Educația schimbă vieți” a creat cadrul necesar acordării burselor lunare suplimentare în valoare de 100 lei pentru fiecare dintre elevii care urmează cursurile învățământului profesional de stat, în unitățile de învățământ din județul Ilfov, în anul școlar 2021-2022.”

În contextul efortului comun privind promovarea învățământului profesional în sistem dual, Sebastian Metz, directorul general AHK Romania, a salutat implicarea Consiliului Județean Ilfov în dezvoltarea unui sistem dual de formare funcțional: „Sperăm ca aceste inițiative ale Consiliului Județean Ilfov să creeze contextul adecvat pentru educarea publicului școlar și a publicului larg din județul Ilfov cu privire la învățământul profesional dual. Ne bucurăm că există o susținere importantă la nivel local pentru acest tip de învățământ, atât de necesar în sistemul educațional din România, în contextul lipsei acute a forței de muncă.“

Companiile prezente la eveniment au subliniat faptul că: ”Sistemul învățământului dual este o șansă pentru operatorii economici de a-și găsi personalul de care au nevoie în condițiile actuale dificile. Practica realizată la companie, lucrul cu tutorii și alături de profesioniști îi dezvoltă pe elevi atât pentru viață cât și în viitoarea meserie.”

La întâlnire au participat: Mihaela Toader, administrator public Consiliul Județean Ilfov, Sebastian Metz, director general AHK Romania, Tiberiu Fechete, șef Serviciu Inovare, Tehnologie, Servicii Sociale din cadrul Consiliului Județean Ilfov, Adriana Stoica, inspector școlar general Inspectoratul Școlar Județean Ilfov și reprezentanți ai mediului de afaceri.

Sesiunile de discuții dintre participanți au facilitat schimbul de experiențe și de bune practici ale unor companii care formează elevi în sistem dual, încă de la apariția acestei forme de învățământ.

 

Sari la conținut