Județul Ilfov – Consiliul Județean

       07.06.2022

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ

Consiliul Județean Ilfov, prezent la o conferință internațională despre știință și tehnologie

 

Președintele Consiliului Județean Ilfov, Hubert Thuma, a participat astăzi la prima ediție a conferinței internaționale intitulată International Conference on Laser, Plasma and Radiation – Science and Technology (ICLPR-ST), eveniment organizat de Institutul Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației (INFLPR), cu participarea Măgurele Science Park. 

Hubert Thuma, președintele Consiliului Județean Ilfov: ,,Organizatorul evenimentului de astăzi este cu siguranță una dintre instituțiile cheie ale comunității de cercetare naționale și internaționale, așa cum o demonstrează ani îndelungați și fructuoși de cercetare, tehnologii și aplicații în toate aceste domenii.

Marea comunitate de cercetare din Măgurele a fost înființată oficial în urmă cu mai bine de 70 de ani de cei mai importanți profesori de fizică românească, dar istoria merge dincolo, la Măgurele și Ilfov, cu multe rădăcini în secolul al XIX-lea și chiar cu mult timp înainte.

Una dintre prioritățile mandatului meu este construirea unui nou Parc Științific și Tehnologic, cu o infrastructură unică, care să găzduiască comunitatea de cercetare, actorii academicieni și mediul de afaceri și să faciliteze transferul rezultatelor cercetării pe piață.

Pași importanți au fost deja făcuți de către administrația locală și credem cu tărie că proiectul va deveni operațional până la următoarea ediție a Conferinței Internaționale despre Lasere, Plasmă și Radiații – Știință și Tehnologie!”

Mihaela Toader, președintele Asociației Măgurele Science Park: ,,Asociația Măgurele Science Park este prima asociație a Consiliului Județean Ilfov care susține cercetarea, educația și inovarea în județul Ilfov și nu numai. Cred că în acest moment suntem pioneri în încercarea de a integra rezultatele activității de cercetare de la Măgurele pe piețele regionale și naționale. Cel mai mare proiect al nostru este construcția Parcului Științific și Tehnologic de la Măgurele. Deja ne bucurăm în comunitatea MSP de sprijinul tuturor institutelor de cercetare relevante, a universităților din regiune, a reprezentanților mediului de afaceri si social, care ne sunt parteneri și ne-au sprijinit să construim această comunitate. Prin construcția acestui parc putem demonstra că cercetarea nu este ceva abstract și putem educa generațiile viitoare într-o altfel de viziune, în care instrumentele și mediul de cercetare le sunt accesibile.”

Evenimentul își propune să reunească cercetători din domeniile laserilor, plasmei și radiației din România și din străinătate, punând la dispoziție un mediu unic pentru împărtășirea și promovarea celor mai recente dezvoltări științifice și tehnologice.

ICPLR-ST include o varietate largă de teme: fundamente, diagnoză și modelare în fizica laserilor, plasmei și radiației; progrese în optică, laseri și fotonică; interacția radiației cu materia în condiții extreme; noi tendințe în sinteza și procesarea filmelor subțiri și a nanomaterialelor; aplicații moderne în mediu, științe ale vieții și energie; tehnologii inovatoare pentru un viitor durabil.

Conferința, organizată într-un format hibrid, se va desfășura în perioada 7-10 iunie 2022, la Palatul Parlamentului, și va include prelegeri și prezentări cu privire la cele mai recente progrese în domeniul cercetării, precum și un atelier de expozanți și activități sociale.

 

Sari la conținut