Județul Ilfov – Consiliul Județean
09.12.2022

COMUNICAT DE PRESĂ

Consiliul Județean Ilfov promovează tradițiile românești în ocazia sărbătorii creștine a Nașterii Domnului Hristos

Consiliul Județean Ilfov, în parteneriat cu Mânăstirea Sf. Nicolae-Sitaru și prin colaborare cu Primăria comunei Grădiștea, Parohia Grădiștea și Parohia Micșuneștii Mari, organizează în data de 11 decembrie 2022, începând cu ora 13:00, concertul de colinde „Vestim Nașterea Domnului Hristos”, în cadrul sesiunilor cultural-științifice „Cultură și Duh!”, ediția a II-a.
Evenimentul va avea loc la Sala de Cultură a Comunei Grădiștea, județul Ilfov, cu participarea corului de copii „Grădiștenii” al Parohiei Grădiștea, a grupului psaltic al Parohiei Micșuneștii Mari și, în primă audiție, a artistei Eugenia Nicolae.
Colindatul, un obicei transmis din generaţie în generaţie în mod informal, contribuie la demonstrarea diversității patrimoniului nostru cultural imaterial, promovează moștenirea culturală și are importanta funcție de a păstra și asigura identitatea socială şi coeziunea comunităților în care acesta se practică. Amintim că începând cu anul 2013, România este prezentă pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural al Omenirii, printre altele, și cu obiceiul tradițional „colindatul de ceată bărbătească”, alături de Republica Moldova.
Consiliul Județean Ilfov vă propune să colindăm împreună în atmosfera de liniște și armonie specifică Sărbătorilor Crăciunului și să ne bucurăm de bogăția repertoriului cultural-artistic și religios românesc.

***
Concertul de colinde este coordonat de Ieromonah Hrisostom Iorgulescu și se desfășoară în cadrul proiectului „Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului cultural din Ansamblul de monumente istorice al Mânăstirii Balamuci, județul Ilfov”, ce implică activ mânăstirea în activități sociale și cultural-educaționale, cu impact pozitiv asupra organizării de acțiuni comune benefice societății și a dezvoltării potențialului istoric și religios al județului Ilfov.
Totodată, proiectul are ca obiectiv cunoașterea zonei ca reper pentru turismul din imediata vecinătate a Bucureștiului și ca loc de pelerinaj și de întâlnire cu poveștile din timpuri trecute, prin incursiuni la obiectivele culturale ce îmbogățesc patrimoniul județului Ilfov.

Sari la conținut