Județul Ilfov – Consiliul Județean
02.09.2022

COMUNICAT DE PRESĂ

Drona Consiliului Județean Ilfov, prezentată la BIAS 2022

Consiliul Județean Ilfov participă duminică, în premieră, la cel mai mare show aviatic din România, Bucharest International Air Show & General Aviation Exhibition 2022 (BIAS 2022), eveniment în cadrul căruia va fi prezentată drona aflată în dotarea instituției.

Hubert Thuma, președintele Consiliul Județean Ilfov: ,,Trăim în era tehnologiei și avem șansa extraordinară ca prin intermediul echipamentelor de ultimă generație să ne facilităm munca și să ne maximizăm rezultatele. Drona aflată în dotarea Consiliului Județean Ilfov nu este utilizată numai pentru a surprinde frumusețea județului nostru și a arăta ilfovenilor stadiul în care se află diverse lucrări de infrastructură, ci are și scopul de a ajuta personalul din cadrul Gărzii de Mediu și al ISU București-Ilfov, în desfășurarea acțiunilor specifice pe care le desfășoară și care au un impact direct și pozitiv asupra vieții și siguranței ilfovenilor, ca urmare a protocoalelor pe care Consiliul Județean Ilfov le are în desfășurare cu cele două instituții.”

Consiliul Județean Ilfov dispune de o dronă industrială M210Enterprise, cu autonomie de 45 de minute, care poate zbura, spre deosebire de alte astfel de aparate de zbor, și acolo unde este praf abundent sau plouă slab. Piloții care manevrează acest aparat de zbor au urmat cursuri de specialitate și sunt atestați de către Autoritatea Aeronautică Română. Printre utilizările dronei se enumeră: producerea materialelor foto-video de promovare și prezentare a județului, verificarea șantierelor în lucru, promovarea obiectivelor din Ilfov înscrise în patrimoniul UNESCO și a obiectivelor culturale (mănăstiri, palate, conace, rezervații naturale), participarea la misiuni de tip căutare și salvare, stingere incendii și monitorizarea a situației deșeurilor din județ, în baza protocoalelor cu ISUBIF și Garda de Mediu, precum și posibilitatea de a realiza otoplanuri, cartografieri ș.a.m.d.

În cursul anului 2021, Consiliul Județean Ilfov a semnat un protocol de cooperare cu ISU ,,Dealul Spirii” București-Ilfov în vederea realizării proiectului ,,Tehnică modernă pentru siguranța ta”, care presupune utilizarea dronei aflate în dotarea Consiliului Județean Ilfov în acțiuni specifice ISUBIF, de natură excepțională, cu caracter non-militar, care prin amploare amenință viața și sănătatea populației, mediul înconjurător, valorile materiale și culturale importante, iar pentru restabilirea stării de normalitate se impun măsuri urgente și resurse suplimentare. Drona a fost folosită, spre exemplu, în cazul unui incendiu de vegetație uscată, capacitatea sa de a filma în timp real și transmite imaginile direct în centrul de comandă fiind foarte utilă pompierilor în luarea celor mai bune decizii în astfel de situații limită.

De asemenea, la finalul anului trecut, a fost aprobat un protocol cu Garda de Mediu, potrivit căruia drona aflată în dotarea Județului Ilfov să poată fi utilizată de către Comisariatul Județean Ilfov, din cadrul Gărzii Naționale de Mediu, în acțiuni de inspecție și control în vederea prevenirii, constatării și sancționării încălcării normelor legale privind poluarea aerului.

Evenimentul Bucharest International Air Show & General Aviation Exhibition 2022 (BIAS 2022) are loc în data de 4 septembrie 2022, pe Aeroportul Internațional Băneasa – Aurel Vlaicu, conform programului comunicat de către organizatori. Mai multe detalii, aici: https://www.facebook.com/BucharestInternationalAirShow/

 

Sari la conținut