Județul Ilfov – Consiliul Județean

18.02.2022

COMUNICAT DE PRESĂ

  Primul workshop din cadrul campaniei CJ Ilfov împotriva cancerului de col uterin

 

Astăzi a avut loc primul workshop de instruire a medicilor în folosirea aparatului Lu Viva: ,,Depistarea leziunilor precanceroase ale colului uterin prin metode noninvazive”. Cursul a avut loc în cadrul campaniei împotriva cancerului de col uterin, inițiate de Consiliul Județean Ilfov, în colaborare cu Spitalul de Obstetrică – Ginecologie Buftea. La întâlnire au participat următorii medici: Dr. Szasz Florin – Oradea, Dr. El Kharoubi Amin – Oradea, Dr. Brasoveanu Simona – Timisoara, Dr. Stancu Mihai – Gheorgheni.

Prin această campanie, Consiliul Județean Ilfov își propune să sporească gradul de conștientizare a necesității depistării precoce, diagnostic și tratament al cancerului de col uterin în județul Ilfov. Este vorba despre implementarea unui proiect-pilot de informare și conștientizare asupra riscurilor generate de infecția cu virusul HPV, cu scopul principal de a diminua incidența cancerului de col uterin în rândul populației.

Protocolul de cooperare cu Spitalul de Obstetrică Ginecologie Buftea are în vedere scăderea incidenței cancerului de col uterin în rândul populației feminine eligibile, fiind un proiect care vine în sprijinul pacientelor cu vârsta cuprinsă între 24 și 64 ani, care au domiciliul în județul Ilfov, îmbunătățind astfel considerabil rata de diagnostic a cazurilor de cancer de col uterin și încurajarea tratamentului medical și de sprijin.

Consultul ginecologic poate fi completat cu o examinare non-invazivă, efectuată cu ajutorul unui aparat inovativ care depistează leziunea precanceroasă  în mai puțin de două minute și scurtează semnificativ perioada de așteptare până la inițializarea tratamentului.

Consiliul Județean va iniția campanii de conștientizare a riscurilor generate de infecția cu virusul HPV și de promovare a accesului pacientelor din Ilfov la investigații medicale moderne. De asemenea, vom aloca un buget de 120.000 de lei pentru perioada de șase luni în care se desfășoară proiectul-pilot, sumă aprobată în ședința de Consiliu din 26 ianuarie 2022.

Obiectivele specifice ale proiectului se referă la creșterea calității programului național de screening organizat pentru cancerul de col uterin prin introducerea screening-ului primar; stimularea participării femeilor în program; creșterea accesului femeilor neasigurate la serviciile de diagnostic și tratament ale leziunilor precursoare ale cancerului de col uterin; îndrumarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente către servicii medicale specializate de diagnostic și tratament.

Proiectul urmărește sprijinirea grupului-țintă, inclusiv persoane aparținând grupurilor vulnerabile, care vor beneficia de programe de sprijin (screening).

 

Sari la conținut