Județul Ilfov – Consiliul Județean

              22.11.2022

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ

Reciclarea, în fața unor noi provocări legislative

 

Vicepreședintele Consiliului Județean Ilfov, Ștefan Rădulescu, împreună cu administratorul public al județului Ilfov, Mihaela Toader, au participat astăzi în cadrul conferinței ,,Reciclarea, în fața unor noi provocări legislative”, eveniment ce a reunit cei mai importanți actori din mediul public și privat în domeniul reciclării și protecției mediului. Pentru Consiliul Județean Ilfov, calitatea aerului si a mediului este esențială si constituie una dintre direcțiile de acțiune principale.

Ștefan Rădulescu, vicepreședintele Consiliului Județean Ilfov: ,,Implementarea Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor în județul Ilfov (SMID Ilfov) va fi realizat prin două componente. Prima, colectarea separată și transportul deșeurilor municipale, presupune finanțarea achiziției de echipamente necesare colectării separate și transportului deșeurilor reciclabile, precum și a compostării biodeșeurilor: 31 de autospeciale, pubele și echipamente de compostare individuală. Proiectul are o valoare estimativă de 36 de milioane de euro și se află în analiză la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. A doua componentă, extinderea sistemului de colectare separată a biodeșeurilor și tratarea integrată a deșeurilor colectate separat și a deșeurilor reziduale, vizează implementarea de instalații de tratare, în cadrul Centrului de Management Integrat al Deșeurilor București-Ilfov. Proiectul va acoperi activitățile de sortare, tratare mecano-biologică, compostare și eliminare prin depozitare a reziduurilor care nu mai pot fi tratate.”

Conferința a avut ca temă principală de dezbatere analizarea tuturor factorilor implicați în managementul reciclării în România, fiind dezbătute subiecte precum schimbările legislative și impactul acestora asupra mediului public și privat, dar și despre ce efecte vor avea aceste modificări  pe termen scurt, mediu și lung și principalele măsuri ce se impun a fi adoptate în concordanță cu cerințele Uniunii Europene. De asemenea, s-a discutat despre dificultățile de pe piața reciclării deșeurilor electrice, cum vor impacta țintele de reciclare și valorificare prețurile de reciclare și colectare, dar și planurile de acțiune ale autorităților.

Sari la conținut