Județul Ilfov – Consiliul Județean
27.03.2023

COMUNICAT DE PRESĂ

Sănătatea comunității, igiena publică și conservarea spațiilor verzi, în atenția Consiliului Județean Ilfov și în 2023

Conform studiilor Centrului European pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, răspândirea speciilor de țânțari care poartă agenți patogeni (cum ar fi viruși, bacterii și paraziți ce pot provoca boli) a fost documentată în întreaga Uniune Europeană, iar schimbările climatice au fost recunoscute ca fiind printre factorii care contribuie la această răspândire. Agenții patogeni transmiși oamenilor și animalelor prin înțepăturile de țânțari au atras atenția în special în sudul Europei, unde, în ultimii ani, au fost înregistrate cazuri de febră dengue, chikungunya sau West Nile, deși acești viruși au fost izolați cu ani în urmă.

Consiliul Județean Ilfov consideră că sensibilizarea publicului larg cu privire la amenințările pentru sănătate asociate cu bolile infecțioase transmise de țânțari este mai mult decât necesară în perioadele calde ale anului, primăvara și vara. Eliminarea acestor vectori de maladii transmisibile, generatoare de disconfort, va asigura creșterea calității vieții și a mediului, a sănătății și a igienei publice.

Pentru limitarea acțiunii nocive a țânțarilor asupra stării de sănătate a populației umane şi animale, se impune aplicarea în mod combinat a unor măsuri de prevenire şi combatere de ordin general şi specifice, prin care să se limiteze posibilitatea de dezvoltare şi răspândire a acestor insecte, precum şi lichidarea lor în zonele în care habitează.

În acest sens, Consiliul Județean Ilfov, prin Serviciul Județean de Dezinsecție și Ecologizare Mediu Ilfov, va continua și în acest an tratamentele împotriva insectelor de disconfort, scop în care a fost adoptată hotărârea privind aprobarea încheierii protocolului de cooperare între Județul Ilfov – Consiliul Județean, Serviciul Județean de Dezinsecție și Ecologizare Mediu Ilfov și unitățile administrativ-teritoriale din Județul Ilfov în vederea realizării proiectului „Ilfov fără țânțari”.

Pentru corecta informare a cetățenilor, campania de dezinsecție exterioară și larvicidare desfășurată pe întreg arealul județului Ilfov, în zonele de agrement, parcuri, grădini publice și spații verzi intravilane, va fi mediatizată pe canalele oficiale de informare a publicului ale Consiliului Județean Ilfov.

Sari la conținut