Sustenabilitatea în județul Ilfov – Proiectele Consiliului Județean Ilfov, analizate în cadrul Ediției a IV-a a Forumului pentru Sustenabilitate
Purtătorul de Cuvânt al Consiliului Județean Ilfov, Mirabela Dumitrache, a participat la evenimentul Forumul de Sustenabilitate 2025, alături de reprezentanți ai mediului public și privat.
În cadrul dezbaterii au fost analizate principalele proiecte fundamentate pe principiul sustenabilității, fiind explicate principiile implementării obiectivelor indicate:
La capitolul apă și canalizare avem 3 contracte în derulare:
❶ Cel mai mare contract, cuprinde 20 de localitati, peste 2 miliarde de lei-fonduri europene.
❷ Snagov, 292 milioane de lei – fonduri europene.
❸ Afumati, Găneasa, 292 milioane de lei – fonduri europene.
Cel mai recent contract semnat pentru apă-canal este contractul de execuție a rețelei de apă-canalizare Găneasa și Afumați.
Durata de execuție este de 18 luni. Asta înseamnă că până în 2026, gospodăriile din Afumați și Găneasa vor avea toate utilitățile – apă și canalizare.
Sunt peste 5 mii de cetățeni în Găneasa, peste 8 mii de locuitori în Afumați. Cu toții vor beneficia de aceste lucrări.
Proiectul de apă si canalizare pe care îl avem în derulare pe fonduri europene cuprinde 20 de localități din ILFOV și ajunge, în total, la peste 2 miliarde de lei.
Ce se întâmplă la această oră, în șantierele din Ilfov?
Președintele Consiliului Județean Ilfov, Hubert Thuma: „Se lucrează constant. Avem echipe care lucrează în zeci de șantiere din județ – se lucrează la introducerea rețelelor de apă și canal, la montarea căminelor de apă, se fac racorduri de canalizare.”
Referitor la resursele de apă din Ilfov a fost adusă în discuție tema utilizării responsabile a apei potabile.
Resursele de apă potabilă nu sunt nelimitate, motiv pentru care este necesar să avem grijă de fiecare picătură care curge la robinetele noastre, pentru a beneficia, în continuare, de o apă sigură și de calitate.
Pe fondul temperaturilor foarte ridicate, în timpul verii, cererea de consum crește brusc peste media obișnuită, existând pericolul golirii prea rapide a bazinelor de înmagazinare a apei potabile.
S-a făcut apel către toți consumatorii din Ilfov să utilizeze în mod rațional apa, doar în scopuri casnice, pentru consum ori prepararea hranei, și să nu utilizeze apa în alte scopuri, cum ar fi udatul grădinilor sau spălarea incintelor/aleilor.
Sfaturile primite de la furnizorii de apă potabilă din Ilfov pentru gestionarea eficientă a resueselor de apă sunt următoarele:
Verificarea periodică a instalației de apă din locuință, a vaselor de toaletă și a oricăror altor mijloace de consum apă, astfel încât să fie în stare bună de funcționare, iar dacă se constată defecțiuni să fie reparate în regim de urgență;
Folosirea, pe cât posibil, a fântânilor pentru udarea grădinilor sau folosirea unui sistem de irigare care minimizează consumul de apă (ex: prin picurare);
Refolosirea apei în care se spală legumele și fructele pentru udarea plantelor;
Întreținerea permanentă a piscinelor pe tot sezonul de vară pentru evitarea golirii și reumplerii acestora;
Montarea economizoarelor de apă la robinete;
Utilizarea mașinilor de spălat (rufe și vase) în perioadele din zi când este consum mic de apă;
Folosirea/înmagazinarea apei din precipitații;
Adâncirea/denisiparea fântânilor/forajelor.
O altă temă abordată în cadrul Forumului pentru Sustenabilitate a fost cea a transportului sustenabil.
În octombrie 2024, au fost achiziționate 33 de microbuze electrice destinate transportului elevilor din 31 de localități.
Am reușit să obținem finanțarea prin PNRR pentru 33 de microbuze electrice. Este un succes în echipă.
Peste 9 mii de elevi din Ilfov vor ajunge la ore și, după program, acasă, cu aceste mașini, în siguranță, în condiții moderne de transport.
Microbuzele vor fi, în curând, pe traseele din localitățile – Nuci, Găneasa, Balotești, Berceni, Brănesti, Jilava, Snagov, Grădistea, Vidra, Cernica, Ciolpani, Gruiu, Tunari, Afumați, Chiajna, Clinceni, Corbeanca, Cornetu, Ștefănestii de Jos, Ciorogârla, Copăceni, Domnești, Buftea, 1 Decembrie, Periș, Glina, Măgurele, Bragadiru, Dobroești, Pantelimon și Voluntari. Cum traduc eu acest succes? Proiect lucrat cu și pentru comunitate.
Obiectivul general al proiectului este de a asigura transportul școlar către și dinspre școală al elevilor care fac naveta, dar și de a îmbunătăți condițiile de transport în zonele slab deservite, prin furnizarea de microbuze școlare ecologice, prietenoase cu mediul, cu un consum energetic redus, facilitând astfel accesul copiilor și tinerilor la educație.
Prin achiziționarea microbuzelor electrice se anticipează o reducere semnificativă a cheltuielilor de întreținere și reparații, datorată tehnologiei avansate și garanției autovehiculelor, precum și integrării în perioada de garanție a asistenței tehnice și service-ului.
Valoarea totală a contractului de finanțare este de 35.971.688,90 lei, fonduri nerambursabile din partea Uniunii Europene – NextGeneration EU.