​Județul Ilfov – Consiliul Județean

24.11.2021

 

COMUNICAT DE PRESĂ

Expoziția ,,Inima Reginei” – Ziua Națională a României, la Palatul Mogoșoaia

 

1 Decembrie, Ziua Națională a României, aduce mai aproape de publicul larg personalitatea excepțională a Reginei Maria a României. Simbol al Unirii și al României Mari, Regina dezvăluia în prima sa carte, “Țara mea”, că “Inima mea bate odată cu inima ei”. Regina Maria este omagiată în cadrul unei expoziții inedite organizate de către Consiliul Județean Ilfov prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov, la Palatul Mogoșoaia. 

Expoziția reunește lucrările pictorului Bogdan Mihai Radu și creațiile vestimentare semnate de Mimi Chipăilă și își propune să readucă în atenția publicului momente și imagini din viața Reginei, unele dintre ele devenite emblematice, surprinse inclusiv la Palatele Mogoșoaia și Știrbei din județul Ilfov. O privire în trecut, expoziția este susținută și de creațiile vestimentare care redau eleganța și clasicul acelor vremuri, dar care combină ingenios elemente ale portului popular, adaptate la eleganța europeană. 

Hubert Thuma, președintele Consiliului Județean Ilfov: ,,1 Decembrie amintește an de an despre unitate și țară, despre eroii trecutului care au contribuit, fiecare dintre ei, la România unită, așa cum o știm cu toții azi. Este important să celebrăm, în zi de sărbătoare națională, personalitățile care, prin activitatea lor, au reprezentat un simbol de unitate națională. Și cine întruchipează simbolul României Mari mai bine ca Regina Maria? Alegeți să celebrați Ziua Națională prin artă. Vă așteptăm la Palatul Mogoșoaia.”

În cadrul expoziției va exista și o activitate interactivă pentru vizitatori, și anume o inimă albă, îmbrăcată în pânză pentru pictat, care va fi la dispoziția publicului doritor să se exprime prin culoare și să contribuie la o lucrare colectivă de artă. Ulterior, acest obiect decorativ va fi expus în sediul Consiliului Județean Ilfov.

Colecția prezentată la Palatul Mogoșoaia are cateva piese cu influențe populare românești, cusături și simboluri care amintesc subtil de hainele tradiționale ale românilor, readuse în atenția lumii de regină.

Lansată pe 29 octombrie 2021, chiar de ziua de naștere a Majestății Sale, “Inima Reginei” poate fi vizitată atât online pe www.inimareginei.culturailfov.ro, cât și fizic, accesul publicului larg în cadrul Palatului Mogoșoaia urmând a se face în conformitate cu noile reglementări legale – anexa Hotărârii Guvernului României nr. 1130/22.10.2021 art.12, alin.4 și art.14, alin.1. Expoziția va rămâne deschisă până în data de 29 ianuarie 2022. 

   

 

 

Sari la conținut