În judeţul Ilfov îşi defăşoară activitatea 21.362 de societăţi comerciale.
Industria ilfoveană se remarcă printr-o gamă variată de produse, de la energie electrică şi termică, la anvelope şi articole din cauciuc, acumulatori, aparate şi instrumente de măsurare şi control, până la utilaje de transporturi, fire şi fibre artificiale, produse chimice, oxigen industrial, ambalaje pentru industria alimentară, confecţii, tricotaje, ţesături, fire de in şi de cânepă, prefabricate din beton, cărămidă, plăci şi dale din ceramică, nutreţuri combinate, mobilier şi obiecte din lemn, seruri şi vaccinuri, conserve din legume şi fructe, preparate din carne şi lapte, băuturi alcoolice, bere, băuturi răcoritoare, produse de panificaţie şi altele.
O ramură aparte o reprezintă industria cinematografică, dezvoltată mai ales de Studiourile Mediapro din oraşul Buftea.
Activitatea agenţilor economici care acopera aproape toate subramurile industriei prelucratoare, câteva având o pondere importantă în producţia judeţului, se reflectă şi la nivel naţional.
Cele mai reprezentative ramuri ale industriei ilfovene sunt: industria alimentară, băuturi şi tutun; pielarie şi încălţăminte; celuloză, hârtie şi carton; prelucrarea cauciucului şi a maselor plastice.
În subsolul judeţului Ilfov resursele naturale sunt limitate, fiind depistate câteva zăcăminte de ţiţei şi gaze naturale în special în localitaţile Periş, Moara Vlăsiei, Pasărea, Căţelu, Bragadiru, Jilava. Exploatările de nisip şi balast se efectuează în albiile râurilor mari, în special în lunca Argeş – Sabar (la Bragadiru şi Jilava).
Cea mai importanta ramură o constituie industria alimentară, a băuturilor şi tutunului care în prezent deţine o pondere de 72.5% în valoarea producţiei totale a judeţului şi o pondere de 8.0% în valoarea producţiei naţionale a ramurii respective. La unele produse s-au înregistrat creşteri semnificative – preparate din carne, legume conservate prin sterilizare, produse zaharoase de cofetărie, băuturi alcoolice, încălţăminte, medicamente, iar la alte produse s-au înregistrat scăderi, unele destul de mari. Ramurile care au înregistrat creşteri sunt ramurile care deţin şi o pondere importantă în cadrul judeţului. Acest lucru atestă o reorientare a producţie şi axarea pe anumite ramuri specifice zonei.
Un aspect pozitiv este determinat de evoluţia livrărilor produselor industriale atât pe piaţa internă, cât şi externă, la unele produse creşterea de la o perioadă la alta fiind destul de mare.
Serviciile publice descentralizate din cadrul judeţului au favorizat şi ele desfăşurarea în mai bune condiţii a activităţii agenţilor economici. Un obiectiv important a fost şi este asigurarea unui mediu concurenţial normal în vederea promovării şi stimulării agentilor economici.
Situaţia investiţiilor realizate de agenţii economici din judeţul Ilfov
Principalele ramuri în care s-au realizat investiţii sunt: transport şi depozitare, industrie (industrie prelucratoare) şi comerţ, acestea fiind de fapt ramuri reprezentative ale judeţului.
Ponderea cea mai importantă este deţinută de investitiile realizate de agenţii economici din sectorul public şi cei cu capital străin.
Faptul că un volum destul de important al investiţiilor s-a realizat în sectorul public, iar finanţarea de la bugetul de stat şi local a înregistrat o scădere, atestă o îmbunătăţire a activităţii agenţilor din acest sector.
Un alt aspect pozitiv îl constituie şi volumul ridicat al investiţiilor realizate de societăţile străine, ceea ce atestă clar crearea, în acest an, a unui cadru economic propice, cadru ce are în vedere stimularea societăţilor comerciale, atragerea de noi investiţii, urmârindu-se îmbunătăţirea activităţii economice a judeţului.
Activitatea de comerţ exterior a agenţilor economici
Evidenţiem faptul că o tendinţă de creştere a exportului este datorată adoptării de tehnologii performante, prin investiţii, cu efecte benefice asupra calităţii, productivităţii muncii şi a costurilor de producţie.
Cea mai ridicată pondere în totalul exporturilor o au produsele din lemn, exclusiv mobilier, produsele minerale, metalele comune, produsele alimentare, băuturi şi tutun.