Consiliul Județean Ilfov suplimentează numărul burselor acordate liceenilor înscriși în învățământul de stat profesional tehnic/dual din Ilfov

 

Conform metodologiei actualizate, Consiliul Județean Ilfov a suplimentat numărul burselor ce vor fi acordate, de la 703 burse – număr estimat inițial de către Inspectoratul Școlar al Județului Ilfov, înainte de începerea anului școlar, la un număr de 736 de burse.

Deoarece numărul elevilor înscriși efectiv la cursuri în luna septembrie 2021 în cadrul sistemului de învățământ dual, a fost mai mare decât cel estimat inițial, s-a impus rectificarea, pentru ca toți elevii eligibili să poată beneficia de acest stimulent.

În ședința ordinară a Consiliului Județean Ilfov din data de 23 noiembrie 2021, a fost aprobat Proiectul de Hotărâre pentru modificarea și completarea Hotărârii Consiliului Județean Ilfov nr. 154/2021 privind aprobarea programului pilot ,,Ilfov împreună: Educația schimbă vieți”, proiect ce presupune acordarea de către Consiliul Județean Ilfov, a unor stimulente financiare în valoare de 100 lei, elevilor eligibili din cinci unități din învățământul preuniversitar cu profil tehnologic din Ilfov.

Prin acordarea acestor stimulente financiare suplimentare, Consiliul Județean Ilfov susține dezvoltarea învățământului profesional și tehnic/ dual din Județul Ilfov, creșterea performanței elevilor ce provin din familii defavorizate și reducerea abandonului școlar în rândul tinerilor, cu consecințe pentru piața forței de muncă și pentru dezvoltarea economiei locale.

Sistemul de învățământ dual presupune cursuri de specializare într-o meserie organizate pe durata a 3 ani, ore de pregătire teoretică în cadrul școlii, completate prin ore de practică de specialitate într-o companie. Specific învățământului dual, este alternarea între asimilarea teoretică a cunoștințelor și practica efectuată în domeniul de instruire, pornind de la 80% teorie și 20% practică în primul an de studiu, pentru a ajunge, în anul trei, la 28% teorie și 72% practică.

În cazul învățământului profesional tehnic/dual, elevii beneficiază doar de o bursă lunară, acordată prin intermediul Programului Național de protecție socială „Bursa profesională”, în valoare de 200 lei. Având în vedere cerințele de pe piața muncii, în anul 2020, a început procesul dezvoltării competențelor tinerilor ilfoveni în sistem dual pentru calificările recepționer-distribuitor și mecanic auto, astfel încât aceștia să dobândescă cunoștințe și deprinderi preponderent pentru ocuparea unui loc de muncă. Acordarea unor stimulente financiare suplimentare este oportună, sporind interesul elevilor pentru a urma cursurile de pregătire în cadrul unităților de învățământ beneficiare: Liceul Tehnologic ,,Cezar Nicolau” Brănești; Liceul Tehnologic ,,Dumitru Dumitrescu” Buftea; Liceul Tehnologic ,,Barbu A. Stirbey” Buftea; Liceul Tehnologic ,,Pamfil Șeicaru” Ciorogârla; Liceul Tehnologic ,,Nicolae Bălcescu” Voluntari.

 

Sari la conținut