Școală Meserie Viitor – un proiect în sprijinul tinerilor ilfoveni

Astăzi este Ziua Internațională a Tineretului și o ocazie bună să reiterăm prioritățile pe care Consiliul Județean Ilfov le are în ceea ce privește educația, în conformitate cu Strategia de Dezvoltare a Județului Ilfov 2020-2030.

Inițiativa ”Școală Meserie Viitor”, realizată de Consiliul Județean Ilfov, cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Ilfov și implementată în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană, dar și cu implicarea mediului de afaceri, reprezintă o șansă pentru tinerii care își doresc să fie parte a unui sistem educațional care să le asigure dezvoltarea abilităților profesionale și, ulterior, oportunități de angajare. Ne referim la învățământului profesional dual, o variantă educațională care sprijină formarea tinerilor ca viitori experți în diferite domenii profesionale. Din ce în ce mai multe companii se implică activ în formarea tinerilor, iar școlile sunt tot mai interesate și mai deschise spre colaborare.

La nivelul județului nostru, inițiativa Școală Meserie Viitor reprezintă angajamentul Consiliului Județean Ilfov față de tineri, prin care dorim să îi sprijinim și să îi motivăm în alegerea unui traseu profesional potrivit, în învățarea unei meserii încă de la terminarea claselor a VIII-a.

Tinerii sunt actorii schimbărilor și cei care generează idei noi, iar abilitățile acestora trebuie dezvoltate prin intermediul unui proces educațional susținut. Învățământul profesional dual reprezintă o variantă prin care avem posibilitatea de a atrage tinerii cu abilități practice către meserii ale viitorului. Toate domeniile majore ale viitorului pot fi dezvoltate și puse în aplicare doar cu lucrători calificați, care au beneficiat de o formare profesională de calitate.

În anul 2020, am început procesul formării tinerilor ilfoveni și al dezvoltării competențelor acestora pentru a facilita integrarea lor pe piața muncii, cu două clase de învățământ profesional dual pentru calificările recepționer-distribuitor și mecanic-auto, alături de două licee și 6 companii. Alături de acestea, tinerii interesați pot opta pentru alte calificări, precum: electronist aparate şi echipamente, tinichigiu vopsitor auto, comerciant-vânzător comerț, preparator produse din carne şi peşte, zugrav, ipsosar, vopsitor, tapetar în construcții, instalații şi lucrări publice.

Ne dorim să încurajăm cât mai multe companii să se alăture inițiativei pentru a putea oferi mai multe șanse atât tinerilor, dar și dezvoltării zonei județului Ilfov. Inițiativa Școală Meserie Viitor reprezintă o soluție pentru tinerii ilfoveni, o variantă pentru dezvoltare și progres personal, dar este și un proiect benefic pentru județul Ilfov, întrucât poate genera un aport de personal bine calificat pe piața muncii din regiune.

Mai multe informații despre acest proiect puteți găsi aici: https://www.facebook.com/scoalameserieviitor

Sari la conținut